sobota, 23 maja 2015

Zapiekane duże muszle makaronowe

Obiad wyjątkowo prosty do przyrządzenia i bardzo efektowny, może być również jako zapiekanka na imprezę

Zapiekane muszle makaronowe z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

300gr mięsa mielonego
2-3 duże lub 7-8 małych pieczarek
1 czerwona papryka
2 cebule szarotki
makaron duże muszle ok 16-18 sztuk
100gr sera żółtego lub mozarelli
180ml śmietany 18%
sól
pieprz cytrynowy
szczypta czosnku w proszku
olej
bułka tarta do posypania


Przygotowanie:

mięso podsmażamy na oleju z szarotką, dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, pozostawiamy do ostudzenia
makaron gotujemy na pół twardo
śmietane mieszamy z przyprawami

nadziewamy muszle farszem, polewamy śmietaną osypujemy serem i bulka tarta

pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz