Obiady sobotnie nigdy nie są zbyt
"bogate" ale czasami lubie zadać sobie więcej trudu by je
wykonać, tak też było i tym razem. Filet z kurczaka lubi chyba
każdy, pieczarki też a do tego smaczne gnocchi ...
Gnocchi:
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko
Przygotowanie
Ziemniaki gotować przez około 35
- 45 minut, do czasu aż będą miękkie następnie odcedzić i
jeszcze gorące obrać ze skórki. Od
razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub
zmielić w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe wyłożyć na
stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę,
zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do
środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie
wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o
średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie
konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi
można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni
wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
Sos pieczarkowy z kurczakiem
Składniki:
1 pierś z kurczaka
Sól
Pieprz
250 gr pieczarek
2 łyżeczki mąki pszennej lub pół
opakowania sosu pieczarkowego knorr
2 łyżki oleju
Przygotowanie
Kurczaka kroimy na kawałki i
podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pierzem. Gdy mięso będzie
podsmażone dodajemy pieczarki i dusimy pare minut do powstania sosu,
na koniec dodajemy mąkę lub gotowy sos pieczarkowy i dusimy kilka
chwil.
Od razu podajemy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz