sobota, 21 marca 2015

Gnocchi z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Obiady sobotnie nigdy nie są zbyt "bogate" ale czasami lubie zadać sobie więcej trudu by je wykonać, tak też było i tym razem. Filet z kurczaka lubi chyba każdy, pieczarki też a do tego smaczne gnocchi ...

Gnocchi:

Składniki:

1 kg ziemniaków 
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Ziemniaki gotować przez około 35 - 45 minut, do czasu aż będą miękkie następnie odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.


Sos pieczarkowy z kurczakiem

Składniki:

1 pierś z kurczaka
Sól
Pieprz
250 gr pieczarek
2 łyżeczki mąki pszennej lub pół opakowania sosu pieczarkowego knorr
2 łyżki oleju

Przygotowanie

Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pierzem. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pieczarki i dusimy pare minut do powstania sosu, na koniec dodajemy mąkę lub gotowy sos pieczarkowy i dusimy kilka chwil.

Od razu podajemy.



Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz