piątek, 13 lutego 2015

Morszczuk pod pomidorową pierzynką i pieczone ziemniaki

Na obiad wymyśliłam dzisiaj rybkę, dawno nie jadłam morszczuka i dlatego zagościł dzisiaj na naszym stole.

Składniki:
350gr fileta z morszczuka
1 przecier pomidorowy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki koperku
3 łyżeczki oliwy
2 łyżki bułki tartej
100ml wody
sól
pieprz

1kg ziemniaków
łyżeczka soli
przyprawa do ziemniaków
3 łyżki oleju


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo z solą, odsączamy z wody i układamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy przyprawą.
Pieczemy 1h w 200 stopniach, co ok 20 minut przewracamy na drugą stronę by równo się upiekły.

Przecier, sol, pieprz, wodę i bułkę tartą mieszamy razem i odstawiamy.
Rybę marynujemy w soku z cytryny, oliwie i koperku.
Polewamy przygotowanym wcześniej przecierem i pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz