Takiego eksperymentu dawno nie robiłam, papryka jest raczej warzywem gorzkim i mającym mało smaku więc trzeba było porzadnie zupke przyprawić by była smaczna.
Składniki:
1l wywaru mięsno-warzywnego
3 papryki różnokolorowe
2 małe pomidory
2 łyżeczki cukru
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chilli
2 liście laurowe
2 szt ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżku oliwy
dodatkowo:
grzanki chlebowe
1 żółta papryka
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę, pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, następnie czosnek posiekaną chilli i podsmażamy ok 10-15 min.
Dolewamy troche wywaru i gotujemy do zmiękczenia warzyw, dorzucamy przyprawy oraz przecier i pozostałą część wywaru oraz śmietanę, miksujemy na gładki krem.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dodatkową paprykę.
Przed podaniem na talerz wsypujemy grzanki chlebowe i zalewamy zupą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz