sobota, 17 stycznia 2015

Rosół drobiowo-wołowy, ciemne kluski, szynka wieprzowa, kapusta z karmelizowaną cebulą.

Niedzielny obiad nie musi być nudny, wystarczy odrobinkę poszaleć przy podmianie składników lub je poprostu podmienić tak jak ja zrobiłam.

Rosół drobiowo wołowy

1 udko z kurczaka
40 dkg szpondra wołowego
1 marchew
1 por
1/2 selera
1 pietruszka korzeń
Sól, Pieprz, Wegeta

Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do zimnej wody, dodajemy obrane warzywa oraz łyżeczkę wegety i gotujemy ok 1,5 do 2 godzinek na wolnym ogniu, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem


Smacznego


Drugie danie zapowiada się równie ciekawe jak pierwsze.


Szynka wieprzowa, ciemne kluski i kapusta z karmelizowaną cebulą.

Szynka wieprzowa:

1kg szynki wieprzowej (kulka)
2 łyżki margaryny
2 ząbki czosnku
Papryka słodka
Sól, Pieprz

Przygotowanie
Szynka nie wymaga jakichś specjalnych przypraw więc ja pozostaje przy podstawowych.
Szynkę podsmażamy na margarynie, posypujemy papryką i smażymy ok 10 minut, następnie dolewamy wodę oraz wrzucamy posiekany czosnek. Dusimy do zmiękczenia mięsa a na koniec doprawiamy. Jeśli lubimy gęsty sos to łyżeczkę mąki rozpuszczamy w połowie szklanki wody i wlewamy do sosu.



Ciemne kluski:

1kg ziemniaków
Sól
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
700gr ziemniaków gotujemy i przeciskamy, pozostałe trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie zagniatamy. Formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku okolo 7 minut.


Kapusta z karmelizowaną cebulą

Pół słoika kapusty niebieskiej
1 cebula
2 łyżeczki cukry
Sól, Pieprz

Przygotowanie:
Kapustę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Cebulę siekamy i wrzucamy na łyżkę oleju, gdy się podsmaży dodajemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz