Rosół drobiowo wołowy
1 udko z kurczaka
40 dkg szpondra wołowego
1 marchew
1 por
1/2 selera
1 pietruszka korzeń
Sól, Pieprz, Wegeta
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do zimnej wody, dodajemy obrane warzywa oraz łyżeczkę wegety i gotujemy ok 1,5 do 2 godzinek na wolnym ogniu, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego
Drugie danie zapowiada się równie ciekawe jak pierwsze.
Szynka wieprzowa, ciemne kluski i kapusta z karmelizowaną cebulą.
Szynka wieprzowa:
1kg szynki wieprzowej (kulka)
2 łyżki margaryny
2 ząbki czosnku
Papryka słodka
Sól, Pieprz
Przygotowanie
Szynka nie wymaga jakichś specjalnych przypraw więc ja pozostaje przy podstawowych.
Szynkę podsmażamy na margarynie, posypujemy papryką i smażymy ok 10 minut, następnie dolewamy wodę oraz wrzucamy posiekany czosnek. Dusimy do zmiękczenia mięsa a na koniec doprawiamy. Jeśli lubimy gęsty sos to łyżeczkę mąki rozpuszczamy w połowie szklanki wody i wlewamy do sosu.
Ciemne kluski:
1kg ziemniaków
Sól
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
700gr ziemniaków gotujemy i przeciskamy, pozostałe trzemy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie zagniatamy. Formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku okolo 7 minut.
Kapusta z karmelizowaną cebulą
Pół słoika kapusty niebieskiej
1 cebula
2 łyżeczki cukry
Sól, Pieprz
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Cebulę siekamy i wrzucamy na łyżkę oleju, gdy się podsmaży dodajemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz