sobota, 17 stycznia 2015

Pstrąg z pieca i zapiekane ziemniaczki

Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby a zwłaszcza pstrąga. Nie zawsze można dostać świeżego, ale mnie się udało.

Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
1 czerwona papryka
1 pęczek koperku
1 cytryna
Garść słonecznika łuskanego
Przyprawa do ryb
Sól, Pieprz
Śmietana 18%

Przygotowanie:
Pstrąga wycieramy, doprawiamy od środka solą i pieprzem i przyprawą do ryb oraz cytryną.
Paprykę kroimy w kostkę a koperek siekamy.
Słonecznik prażymy na patelni.
Faszerujemy pstrąga papryką, koperkiem i slonecznikiem, skrapiamy rybę z zewnątrz cytryną, posypujemy solą, pieprzem oraz szczelnie owijamy folią aluminiową i pozostawiamy na godzinę w lodówce by się zamarynował.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy ok 40 minut.

Po opieczeniu rozwijamy folię i delikatnie zlewamy powstały sos do rondelka, dodajemy troche koperku i śmietanę i polewamy rybkę.


Pieczone ziemniaki:
6-8 ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków
Olej
Sól

Ziemniaki kroimy na 8 części i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut.
Po ugotowaniu studzimy troche, przekłądamy na papier do pieczenia i polewamy delikatnie olejem, doprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków.
Pieczemy w 175 stopniach 40 minut

Ja ziemniaki piekłam w połowie piekarnika a rybę pod ziemniakami. Było idealnie!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz