poniedziałek, 12 stycznia 2015

Chleb pszenny bez zagniatania

Przepis ze stronki www.przepisnachleb.pl , ale lekko zmodyfikowałam i wyszło przepysznie

Składniki

450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży
300 g zimnej wody

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy drożdże świeże – należy je najpierw rozpuścić w 300g zimnej wody.

Wodę z drożdżami (jeśli używamy suchych drożdży – to samą wodę) dodajemy do mąki i mieszamy ręką lub łyżką przez ok. 30 sekund. Ciasta nie należy zagniatać, składniki należy jedynie wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące.

Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3 godzin.

Po tym czasie ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w kulę. Ciasto następnie przełożyć na wysypaną mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ciasto przykryć luźno bokami ściereczki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Pieczenie

Formę najlepiej z kamionki należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 240 lub 250 stopni C, bo musi się nagrzać razem z pokrywką.
Ciasto przełożyć do formy łączeniem do góry.
Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 240-250 stopni C, następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15-20 minut, do czasu gdy chleb się dobrze zrumieni.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz