Dzisiaj inspiracja kulinarna:
rosołek z kurczaka na pierwsze danie
devolay z indyka z serem, kluski śląskie i sałatka z ogórków na drugie danie
Przepis na rosół, chyba każdy zna ale dla przypomnienia podaje:
1/2 kg podudzi z kurczaka,
1 marcherka
1 por
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
kilka drobnych gałązek pietruszki
Mięso oraz obrane warzywa wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie.
Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kucharka.
Devolay z serem:
400gr sznycli z indyka
żółty ser - gouda
masło
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka po staropolsku
bulionetka knorr - sos jasny
jajko
bułka tarta
Sznycle z indyka rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka po staropolsku.
Układany po kawałku sera oraz trochę masła.
Zawijamy i obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na maśle kilka minut, pod koniec gotowania wrzucamy bulionetkę i dolewamy pół szklanki wody i porządnie mieszamy widelcem by zrobił się gęsty sos.
Sałatkę z ogórków mamy ze słoika oraz Kluski śląskie kupiłam gotowe. (robiłam kilka razy ale niestety nie wyszły mi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz