niedziela, 14 grudnia 2014

Szynka wieprzowa, kluski śląskie i niebieska kapusta

Szynka wieprzowa:
1kg mięsa wieprzowego (u nas szynka - kulka)
Margaryna do smażenia
2 ząbki czosnku
Papryka słodka
Bulionetka mięsna knorr
Mąka pszenna

Mięso wrzucamy na rozgrzaną margarynę, doprawiamy papryką, dodajemy bulionetkę i czosnek
Po podsmażeniu kilka minut wlewamy ok 2l wody i dusimy ok 2 godziny
Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do mięsa, dusimy kilka minut i gotowe


Kluski śląskie:
1kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę
Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sól
Zagniatamy i formujemy kluski

Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie



Kapusta niebieska:
Słoik kapusty
sól
pieprz
łyżeczka cukru
pół cebuli
trochę boczku

Kapustę wlewamy do garnka, dolewamy wodę by przykryć kapustę,
Gotujemy do miękkości
Boczek smażymy z cebulką i dodajemy do ugotowanej i odsączonej kapusty,
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz