Szynka wieprzowa:
1kg mięsa wieprzowego (u nas szynka - kulka)
Margaryna do smażenia
2 ząbki czosnku
Papryka słodka
Bulionetka mięsna knorr
Mąka pszenna
Mięso wrzucamy na rozgrzaną margarynę, doprawiamy papryką, dodajemy bulionetkę i czosnek
Po podsmażeniu kilka minut wlewamy ok 2l wody i dusimy ok 2 godziny
Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do mięsa, dusimy kilka minut i gotowe
Kluski śląskie:
1kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę
Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sól
Zagniatamy i formujemy kluski
Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie
Kapusta niebieska:
Słoik kapusty
sól
pieprz
łyżeczka cukru
pół cebuli
trochę boczku
Kapustę wlewamy do garnka, dolewamy wodę by przykryć kapustę,
Gotujemy do miękkości
Boczek smażymy z cebulką i dodajemy do ugotowanej i odsączonej kapusty,
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz