środa, 10 grudnia 2014

Krem z buraków

Przepis:
2-3 duże buraki
1 marchew
1 pietruszka
1 por
1/2 selera
1-2 ziemniaki
łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
mięso na wywar (ja użyłam karczku wieprzowego)
ziele angielskie ok 3 kulki
2 liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
2l wody
2 łyżki octu winnego (lub cytryny)

Gotujemy mięso z przyprawami i czosnkiem w 2l wody do miękkości
Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz ocet
Wyciągnąć mięso i zmiksować zupę a mięso podrobić na mniejsz i wrzucić do zupy (lub podać w kawałku - tak lubi mój mąż)

Można podawać z grzankami chlebowymi




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz